Forventer at statlige aktører følger opp
Drammen og Lier-ordførerne forventer statlig oppfølging av Fjordbyen.
To store planer ligger til grunn for forvandlingen på Lierstranda. Det er planen som knytter området til omgivelsene. Den heter Kommunedelplan for samferdselsinfrastruktur og kollektivknutepunkt. Bak den planen står Lier kommune og Drammen kommune. I tillegg er det en plan for hvordan den nye byen med 8000 boliger og 16000 arbeidsplasser kan utvikles. Den heter områdereguleringsplan. Begge planene ble behandlet politisk våren 2022. Da kom Statens vegvesen og andre overordnede myndigheter med flere innsigelser til planene. Ingen av disse er løst halvannet år senere.
– Vi ønsker at Fjordbyen Lier-Drammen skal bli et internasjonalt forbilde for bærekraftig byutvikling. Fjordbyen har fått godkjentstempel fra departementet som "svært godt egnet til byutvikling" og vi forventer at statlige aktører følger opp dette, slik at det sikres god og forutsigbar fremdrift for dette unike prosjektet, skriver Kivle og Hermansen i en felles kronikk i Drammens Tidende.
Først ut i fjordbyen kommer det nye sykehuset for Drammen. Det åpnes neste år. På nabotomta bygges Drammen Helsepark. Første byggetrinn står ferdig i 2026.
– Det skaper en ny helsebydel med 6.000 arbeidsplasser, sier Kivle og Hermansen.
Fjordbyen skal bidra til å håndtere fremtidig befolkningsvekst i drammensregionen. Den nye byen vil også åpne fjordlinja for alle.
– Vi har samarbeidet om Fjordbyen i snart 15 år. Den er prioritert i regionale planer, sier Kivle og Hermansen som understreker at den nye byutviklingen er smart:
– Fjordbyen bygges på miljøets premisser som en nærhetsby, nullutslippsby og kollektivby med fjordpark til glede for alle som bor, lever og jobber i regionen.